Skip to content

Hur man ska leva lyckligt

Written by

EllenEriksson

En sann kärlekshistoria slutar vanligtvis med ett bröllop. Och hur man ser till att kärleken i sig inte slutar efter bröllopet?

Vad är verklig känsla? När vi bara blir kär, har vi inte en sådan fråga. Men den berömda amerikanska psykologen Robert Sternberg frågade sig själv. Han gjorde en hel del forskning och ritade den så kallade ”triangeln av kärlek” – han beskrev dess tre huvudkomponenter, tack vare vilka älskare kan, som i en saga, leva tillsammans lyckligt. Vad behövs för detta?

1. Anslutning – det här är när vi litar på varandra, kommunicerar med glädje, visar omsorg, känner tillgivenhet och tacksamhet, strävar efter att förstå en älskad och dela hans känslor.

2. Passion – vid synen av en älskad eller till och med vid tanken på honom, känner vi en kraftfull energi, inspiration, vi känner att vi dras till honom som en magnet.

3. Bestämning – det är när vi medvetet bestämmer oss för att bygga vårt par, som en arkitekt uppför en vacker byggnad, och varje dag gör vi ansträngningar för att göra det vackert och hållbart.

Sann kärlek kräver alla tre sidorna av triangeln, förklarar psykologen. Till exempel, om bara andlig intimitet kvarstår mellan makarna, blir deras förhållande vänskap. De vars känslor bara får näring av passion är alltför beroende av hormonens lättsamma spel – och detta är inte det starkaste stödet för ett långt och lyckligt liv tillsammans. Och om en familj bara bygger på ett beslut (även det mest fasta) att bevara det, saknar vi känslor i det – vad man än säger, det här är ett bekvämlighetsäktenskap.

Naturligtvis är alla älskare olika. Var och en av oss har minnen om hur hans föräldrar älskade varandra; alla som växer upp letar efter sin själsfrände och får sin egen erfarenhet. Men vi har alla hört samma sagor med ett lyckligt slut, varefter det verkliga livet tillsammans bara börjar. Att tro att för älskare vidare bör allt ”träna av sig själv” är en irriterande vildfarelse, varnar psykologer. Du måste ta hand om din kärlek varje dag – det enda problemet är att vi inte lärde oss detta sedan barndomen. Att bygga en lysande karriär är till exempel inte enklare än en lycklig familj, enligt Dr. Ng Man-lun, forskare i Hong Kong. I ditt arbete måste du anstränga dig – och detta väcker inga frågor för någon. Men vår kärlek är också ett gemensamt projekt där vi kan nå framgång. Här är vad du ska göra.

1. Vidta åtgärder. Även om du inte har hittat din kompis än kan du laga ditt liv tillsammans just nu! Det är samma som med jobbet: sitt inte hemma och vänta på ett samtal och erbjud en ledig tjänst, gör en aktiv sökning. Var intresserad av människor, utveckla goodwill och uppmärksamhet – det är de egenskaper du behöver för att leva lyckligt tillsammans dag efter dag. Till att börja med gör det till en regel: varje dag ska minst en person prata om något hjärta till hjärta.

2. Börja med dig själv. För att bli riktigt nära människor behöver vi förmågan att förstå och dela en älskades känslor. Och för detta är det i sin tur nödvändigt att vi inte är rädda för att höra våra egna känslor, att uttrycka dem och kalla dem med ord. Glöm inte att ställa dig själv en fråga varje dag för träning: vad känner jag just nu – glädje eller sorg, överraskning, intresse eller trötthet?

3. Vara kreativ. Det spelar ingen roll vilken familjemodell som anses vara normal av de flesta människor runt omkring. Berätta för varandra om hur du själv ser parets framtid, vilka mål – stora och små – ni strävar efter tillsammans. Att starta ett hus fullt av barn, åka till världens ändar eller bygga en sommarstuga och ringa roliga vänner där – det är viktigt att regelbundet diskutera och komplettera dina planer så att de är gemensamma.

4. Gläd dig tillsammans. Glöm inte att tacka varandra för något varje dag, fira din älskades värdighet och till och med hans mest blygsamma framgångar. Kom ihåg de glada och lyckliga stunderna i ditt liv oftare – det här är det enklaste och roligaste sättet att stärka ditt par och ta hand om din kärlek..

Previous article

Fällorna vi hamnar i när vi tror att vi är kär

Next article

Han älskar mig, men vill inte gifta sig: vad ska jag göra?