Skip to content

Fakta: sex efter många års äktenskap är ljusare än första gången

Written by

EllenEriksson

De säger att det genom åren gnistor mindre på familjesängen. Mer allt händer på något sätt av vana, säger de. Och vår spaltist, författare och psykolog Tatiana Ogneva-Salvoni hävdar att det första hundra tusen första könet är mycket bättre än det första.

Kung Salomo hade sju hundra fruar och tre hundra bihustruer, dansare och slavar utan att räkna, men bara hans kärlekshistoria med en fattig tjej från vingården Shulamith blev en legend för alla åldrar. Kärlek vid första anblicken, perfekt från början till slut. Stor kung och mild ung jungfru. Mötet ägde rum i en blommande trädgård, upplyst av de första strålarna från den stigande solen. Och vinden och en tunn klänning och uppriktig hängivenhet för den första flickans kärlek och det tragiska slutet. Om det inte vore för honom, är det okänt, skulle det nu finnas i skattkammaren för mänsklig kultur, som inspirerar generationer efter generationer av konstnärer, skulptörer, författare, poeter, otroligt och fantastiskt, Salomos stora ”Song of Songs”.

I alla åldrar har denna dröm levt i mänskligheten – att träffas, precis som Salomo, din själsfrände, som du kan sammanfalla med i allt, som ett pussel och aldrig dela. Och det är önskvärt att tillbringa hela livet tillsammans i en sådan bortryckning. Va!

Det är känt att i början är allt nästan bra, men sedan börjar vardagen, långt ifrån låtar. ”Är det möjligt att returnera bortryckandet av de första datumen?” Vi frågar oss själva. Och vi vet inte ens vilken typ av magi vi kan förvänta oss. Det är bara att par i kärlek måste gå igenom flera steg, och inte de trevligaste, för att känna sann kärlek – utan upphöjelse, men inte mindre romantisk, men djupare, starkare, öm och otrolig, med andlig släkt och läser varandras tankar på avstånd, kärlek, vilket Salomo själv kunde avundas.

Dessa sju etapper är: ideal – ilska – besvikelse – tillbakadragande – acceptans – visdom – kärlek. Var och en är som ett litet liv, och var och en har sitt eget sätt. I första etappen vi idealiserar en partner, detta är ett barns uppfattning om en person. Bara med glädje, bara i överlägsen grad, precis som Salomo och Shulamith. Vi ser bara fördelar och vill inte se brister, och vi ser dem inte, eftersom vi själva försöker vända oss till varandra med våra bästa sidor.

Till andra etappen vi övergår när vi är trötta på att stödja idealisering. Verkligheten bryter ut och översvämmar. Verkligheten visar sig vara bredare, den har fler färger, inte bara tilltalande för ögat. Det gör mig arg. OCH i ilska ilska upphör att tvingas ur medvetandet. Så småningom finns det så många inkonsekvenser med det ursprungliga idealet att vi går in i besvikelse. Och med exakt samma kraft som vi fascinerades med börjar vi bli besvikna. Och vi vet inte ännu att vi i detta skede tar det första steget mot sann kärlek..

Besvikelse driver oss att lämna, internt eller verkligt, externt. Att lämna är scenen för ensamhet och reflektion, steget för att växa upp. Att springa ifrån henne är inte till hjälp. Du behöver bara uthärda det, så blir det en seger. Detta är det svåraste steget, men med rätt tillvägagångssätt görs de mest värdefulla upptäckterna för hela livet på det. En riktig återfödelse, tack vare vilken du kan flytta till ett nytt steg – acceptans. Du kan inte limma en trasig kopp, säger de. Och de har fel. Om du håller ihop det i acceptansstadiet kan ingen och ingenting bryta denna kärlek..

Previous article

Tecken på en ideal brudgum

Next article

Lär dig allt om en man!